NYC úvodem

V běžném užívání New York City, ale oficiálně City of New York je nejlidnatější město Spojených Států, občas se mu přezdívá také Velké jablko nebo Město, které nespí a žije něm přibližně 8 a půl miliónu obyvatel, jeho metropolitní oblast čítá kolem 23 miliónů lidí, pro porovnání, tam by se celá Česká republika vměstnala pohodlně dvakrát.

New York založili Nizozemci roku 1625 a pojmenovali jej New Amsterodam, který se následně v roce 1665 dostal do rukou Angličanů a zanedlouho získal svůj dnešní název. NYC se také mohlo krátkou dobu pyšnit tím, že bylo hlavním městem USA, přesněji mezi lety 178 – 1790. V současnosti tato metropole patří mezi nejvlivnější města světa, udává tón třeba v módě, umění a samozřejmě na finančním trhu a burze. Město oplývá různorodostí jazyků a rozmanitostí etnických menšin, stále se rozvíjí a mění se, říká se o něm, že má své vlastní tempo i svou vlastní minutu.

New York se skládá z pěti městských částí – Brooklynu, Bronxu, Manhattanu, Queens a Staten Islandu. Přičemž je z nich asi nejznámější Manhattan, který místní často nazývají jednoduše „City“, tedy město a kde se nachází valná část nejvyhledávanějších památek, jako Empire State Building, The Bull nebo The High Line a další. Brooklyn zpočátku operoval jako samostatné město. Do současné podoby se New York zformoval defakto díky vybudování svých slavných mostů, které velmi domohly k jeho rychlému rozvoji. Z nich by bylo záhodno vyjmenovat například proslulý Brooklyn Bridge nebo Manhattan Bridge.

Ve Velkém jablku se také nalézá největší městský park světa, newyorkské metro se také vlastně stalo legendou, stejně jako žluté taxíky v ulicích. Návštěvník by určitě neměl zapomenout navštívit Broadway se svými vyhlášenými divadly nebo třeba unikátní budovu Grand Central Terminal, kde i prodávají skvělé donuty. Věděli jste, že počet žlutých taxíků je vládou nařízený a nesmí se navyšovat? Přesně tak, majitele může změnit takzvaný taxikářský madailon, ale nesmějí přibít nové. A některé z vás možná překvapí, že NYC nemá jen taxíky žluté. Ve městě stále vznikají nové a nové měnší parky.

Jedním z nejčastějších mýtů, kterým mnoho Čechů věří je, že se jedná o nebezpečné místo, tato informace patří mezi silně zastaralé informace, metropole s tím mívala obtíže, místní se ale nedali a zhruba od přelomu 80 a 90tých let je New York jedním z nejbezpečnějším měst ve spojených státech. Dále jsem se pak setkal s názorem, že Brooklyn je chudinskou čtvrtí, toto už dávno také neplatí a i když náklady na žití nebo ubytování tam nejsou tak vysoké jako u Manhattanu, Broonklyn se posunul o dost dál a vlastně si za pobyt třeba v DUMBO nebo kolem docela připlatíte. O NYC se dá napsat román, proto zde zhrnutí ukončím, protože všemu se budeme věnovat v samostných článcích, na které je skutečně skutečně vystaráno na roky dopředu.

0 komentářů:

Okomentovat