Poznámky: 12 průkopnických nemocnic v NYC, které se uzavřely

Zdroj: Untapped New York
Uveřejněno: 23.3. 2020
Původní autor: Noah Sheidlower

Fotky jsou linkovány z původního článku a nejsou umístěny na tomto blogu.

Neponsit Beach Hospital

Newyorské nemocnice začaly pociťovat tlak, protože případy koronaviru stále rostou na desítky tisíc. Stát New York staví na čtyřech místech dočasné nemocnice a přeměňuje na nemocnice další budovy. Přesto může být zajímavé ohlédnout se za některými z nyní zaniklých nemocnic v New Yorku, které změnily moderní medicínu a revolucionizovaly lékařské praktiky, používané po celém světě. Některé z těchto institucí, pokud nebyly přeměněny na conda (způsob bydlení) a jiná podobná využití, mohou být užitečné v současném boji proti koronaviru.

1. Goldwater Hospital

Tunnels in Goldwater Hospital
Tunely pod bývalou nemocnicí 'Zlatá voda'
Na Rooseveltově ostrově byla Goldwaterova nemocnice otevřena v roce 1939 jako „památník zlatých let veřejného zdraví v New York City“. Na začátku roku 2014 jí však zdemolovali, nacházela se tam, kde dnes stojí polečnost Cornell Tech. V době vyřazování z provozu zde sídlily dům s pečovatelskou službou a nemocnici specializující se na respirační a rehabilitační medicínu. Mnoho pacientů bylo před uzavřením přesunuto do Coler Hospital na severním konci ostrova.

Sigismund Schulz Goldwater, který působil jako komisař pro zdraví, chtěl zvýšit důraz zdravotní péče na studium chronických onemocnění, a tak otevřel nemocnici, aby se zapojil do dlouhodobějšího výzkumu. V prvních letech se Goldwater starala o pacienty s obrnou a také provozovala opravnu invalidního vozíku. Columbia a NYU (univerzity) měly v nemocnici výzkumné jednotky a válečné oddělení zde také provádělo tajný výzkum malárie a tolerance lidské teploty. Architektura zařízení umožnila pacientům přímý přístup ke světlu a čerstvému vzduchu.

2. Saint Vincent Catholic Medical Center

Katolické lékařské centrum sv. Vincenta v Greenwich Village fungovala jako hlavní fakultní nemocnice, byla založena v roce 1849 a sloužila široké škále Newyorčanů až do jejího uzavření 30. dubna 2010. SVCMC kladla významný důraz na péči o pacienty zaměřenou na respekt, integritu, soucit a dokonalost. Nemocnice přimala pacienty bez ohledu na jejich náboženství nebo platební schopnost.

Nemocnici původně otevřely charitní sestry jako nemocnici s třiceti lůžky v malém cihlovém domě, aby sloužila chudým jako jedna z pouze charitativních nemocnic v New Yorku. SVCMC se otevřelo během epidemie cholery a epidemie tyfu v roce 1852 jej naplnila znovu a pobídla tak sestry k přesunu do bývalého sirotčince. V roce 1870 nemocnice představila první sanitku taženou koňmi. Skrze článek v New York Times víme, že básnířka Edna St. Vincent Millay dostala své prostřední jméno podle této nemocnice, ta zachránila život jejího strýce.

SVCMC léčilo pacienty během mnoha významných událostí, jako je požár ve Triangle Shirtwaist Factory , potopení Titanicu, výbuch z roku 1975 ve Fraunces Tavern nebo pří 9/11. Nemocnice založila první AIDS oddělení na východním pobřeží a druhé v zemi. V roce 2005 zařízení požádalo o bankrot. Po snaze udržet nemocnici otevřenou po desetiletí byla v roce 2010 její pohotovost uzavřena a v roce 2013 zdravotní centrum zdemolovali.

3. Brooklyn Naval Hospital

Brooklyn Navy Yard Hospital

V roce 1824 potřebovalo ministerstvo nahradit nedostatečné prostory své první nemocnice a tak koupilo teto trakt. V 50. letech 19. století se tato nemocnice stala hlavní nemocnicí zdravotnického systému námořnictva USA, ošetřovala námořníky a pracovníky doků, měla kapacitu 150 pacientů.

Inside the Brooklyn Navy Yard Hospital

Podle článku v Brooklyn Daily Eagle se v Brooklynské námořní nemocnici během Občanské války starali o téměř čtvrtinou všech zraněných Unie. Počátkem 20. let byla nemocnice díky své expanzi považována za jednu z nejlepších civilních nemocnic ve Spojených státech. Do roku 1913 nemocnice rostla, aby vyhověla pacientům s nakažlivými chorobami, a za První světové války mohla nemocnice pojmout až 3 000 pacientů najednou.

Po druhé Světové válce námořnictvo oznámilo, že by v roce 1948 nemocnici uzavřelo. Mnoho pacientů bylo převezeno do námořní nemocnice St. Albans v Queensu a poté námořnictvo změnilo účel využití traktu.

0 komentářů:

Okomentovat