NYC 01: Jackson Heights

Foto: Dahlia
Jackson Heights je sousedství v severozápadní části čtvrti Queens, na východě sousedící s North Corana, s Elmhurst na jihu, s Woodside na západě, se severní Astorií na severozápadě a konečně, severovýchodním sousedem je East Elmhurts. Tato čtvrť stojí za zmínku také kvůli svému osobitému rázu a unikátní architektuře a příjemné občanské vybavenosti. Největší podíl populace tvoří Hispánci a Asiaté, to se rovněž projevuje množstvím bister, kde se můžete chutně najít za rozumnou cenu. 

Naše ubytování

Právě tady jsme pět dní bydleli, pro JH jsou typické na New York nízké asi 6ti patrové domy s fasádou s červených cihel, aspoň myslím, že šlo o cihly, a plochou střechou, kde se nacházelo odpočívadlo s křesly a okouzlil nás uklidňující pohled na město. Z jedné strany kdo lépe vidí než já šlo v dálce zahlédnout přistávající a odlétající letadla z JFK a z druhé strany o něco blíže z La Guardia. Čtvrť je to dost ‚zelená‘ a poměrně tichá, metro i obchod s potravinami jsme měli jen málo minut od budovy a leč hostitel bydlí v suterénu (prý protože nejlepší pro sousedy, vzhledem k tomu, že skládá hudbu) nerušila nás nijak moc ulice.

Stojí za to sem zavítat?

Určitě! Po náročném dny na pulzujícím Manhattanu jsem se rád vracel do klidu JH, která působí tak trochu nepatřičným dojmem co se týká českého chápání New Yorku, protože jeho představy nijak zvlášť nenaplňuje a občas se jim i vzpouzí. Najdete tu už zmíněné na Velké Jablko nízké bytové domy ale taky třeba rodinné domky a neobyčejné řadovky, jsem názoru, že svou architekturou vás JH jako mě donutí si říct „Wow, tak tohle bych v NYC nečekal“, čtvrť má svou vlastní kouzelnou atmosféru i skutečně historické budovy, pulzuje v rytmu města, ale přitom skýtá jakýsi klid. Je to jedna z těch sousedství, které byste si měli projít, jedná se o jeden ze skrytých pokladů města, mimo turistické perimetry.

Bylo zde 5 historických divadel, které nyní slouží k jinému účelu nebo jsou uzavřena, asi bych zmínil třeba Eagle Theater v art deco stylu, otevřené roku 1936, a potom Fair Theatre (o. 1939) na Astora Blvd. A samozřejmě vás musím nalákat na stavy z dob Tudorovců (1485 – 1603). Co se týká kultury je JH jedno z nejrozmanitějších míst v New Yorku, to způsobuje pestré demografické obsazení, někdy se může stát, ze narazíte na pouliční prodejce, kteří nebudou umě anglicky, byť sem emigrovali a pokud se rozhovoříme o jídelníčku, tak tady může být hodně obohacující o nové zkušenosti a vlastně pokud máte oblíbenou nějakou kuchyň, tak jí tu z největší pravděpodobností najdete obsaženou.

A ještě bych rád přidal, že (asi) každé nedělní ráno se tu konají farmářské trhy ve Travers Parku, stejně jako letní koncerty. Travers Park je lokálním multifunkčním sportovištěm, zahrnující tenis, basketball, handball a další, ale někdo se mě doptával na čerstvou zeleninu, tak jsem si vzpomněl na ty trhy. O této čtvrti se dá jistě napsat víc, avšak není nad to objevovat sami a spíše se tam vypravit a vše vidět na vlastní oči a nasát tu jedinečnou atmosféru.

0 komentářů:

Okomentovat