NYC 01: Time Square

Photo: Dahlia
Po ubytování v krásné čtvrti Jackson Heights v Queens a společné večeři, když jsme konečně byli kompletní, jsme se vydali do Města, (většina místních označuje Manhattan jako „City“), kam jinam zavést hosty na uvítanou než na legendární Time Square! Samozřejmě za tmy, aby bylo možné docenit onu světoznámou atmosféru.

Time Square je vlastně křižovatka mezi Broadwayí a Sedmou avenue a zároveň náměstí v manhattanské části Midtown. Když slunce zajde za obzor tahle ulice září nespočtem neonů a reklam a snad úplně každá větší firma (možná i ta menší) se snaží tam mít umístěný svůj poutač, přičemž jsou ochotní za to zaplatit až astronomické částky. Své jméno dostala roku 1904 podle Times Building, kde dříve sídlily známé noviny New York Times. Také se této oblasti přezdívá „křižovatka světa“ a honosí se statutem světové památky a patří mezi symboly New Yorku. Tady odtud stoupá do oblak proslulá silvestrovská koule, jehož přenos sledují živě miliony lidí po celém světě a nachází se tady řada významných firem.

Samotná procházka nočním městem má velký smysl i pro mě jakožto člověka s velmi špatným zrakem, ale Time Square je prostě wow, což teda nestačilo, aby se stala mým nejoblíbenějším místem avšak ta atmosféra je neobyčejná, všechna ta světla billboardů, nezaměnitelný ruch a všechno to kolem vytvářelo nepopsatelný zážitek, na který nezapomenu, ale i tak, osobně preferuji jiná místa. Když jsme ji celou prošli zastavili jsme abychom se podívali na náhle vypuknivší vystoupení street dance dvou afroamerických pouličních umělců, kteří se zjevně dobře znali a rádi se hecovali, kdo předvede lepší kousek. Takové věci jsou tu prý na denním pořádku, to šlo dobře vidět, protože místní buď mladíky ignorovali, jakže to a podobné tu je každou chvíli, nebo se přidávali, a samozřejmě hodně turistů v tom našlo cosi co doma nemají. Můj celkový dojem s Time Square byl vesměs pozitivní a kvitoval jsem promyšlenou taktiku našich hostitelů, kteří hned od začátku, na uvítanou nasadili laťku hodně vysoko. No a :) jeden z mých přátel je opravdový filmový režiér, a ten mě režíroval a fotil přímo na Time Square, já vím jen obyčejná fotka na památku, ale stejně kdo tohle může říct? :) O něm si ale povíme jindy.

Mínusy

U Time Square je za mě jeden zásadní problém, a to sice ten, že za dne to je taková, no jak bych to řekl, nic moc, prostě trochu reklam jinak normální ulice, jdete po ní a říkáte si: Páni já jdu po Time Square, wow! Protože je to prostě legendární Time Square, ale to je jaksi celé. Pak chodíte po Broadwayi sem a tam a mnohem víc vás to zahřeje u srdce, mnohem víc ten pocit něčeho výjimečného, chápete, co myslím. Z mého pohledu, TSQ jen večer, přes den se zdá být o tolik všední a nudnější, že jsem si skoro neuvědomil, že už tam zase jsme. V noci bomba.

0 komentářů:

Okomentovat