Poznámky: Azylovový dům pro šílené ženy

Lokalita: Hart Island
Zdroj: Untapped NYC
Původní autor: Meridith Viguet
Datum: 01.10. 2013

Fotky se nenachází na tomto blogu a jsou linkovány ze zdroje.



Když New York zakoupil Hart Island - malý ostrov na západním konci Long Island Sound - - na začátku roku 1869, fungoval již jako válečný zajatecký tábor pro vojáky Konfederace. Od té doby prochází ostrov stále znepokojivější historií. Snad jeho nejstrašidelnější využití: ubytovna pro šílené z konce 19. století.

Hart Island není cizí vyvržencům společnosti. V různých časových okamžicích byl na ostrově umístěna vězeňská káznice pro mladistvé delikventy, nemocnice pro léčbu TBC, základna raket, karanténní zóna během epidemie žluté zimnice a největší daňově financovaný hřbitov na světě. Mnoho z těchto využití zanechalo málo viditelných stop.

Na rozdíl od některých dřívějších účelů Hart Islandu však na ostrově zůstávají rozpadající se ruiny azylového domu jako třeba „budova pavilonu“. Budova - naposledy transformovaná do rehabilitačního narko centra Phoenix House (z šedesátých let) před jejím uzavřením v roce 1976 - - byla postavena v roce 1885, aby zvládla nával lidí z jiných míst v New Yorku, stejně jako Potter‘s Field pro pohřbívání neznámých.

Tento azyl se obvykle přijímal pouze chronické případy. Zajímavé je, že muže považovali za chorobomyslné (eng. Insane) zato ale ženy se stejnými příznaky dostávaly titul „blázen“ (eng. Lunatic).

Neméně znepokojující je pozdější účel budovy, jako to co ztělesňuje připomínku Phoenix House. V rámci „pracovní terapie“ vyráběli obyvatelé Phoenix House kožené boty, které se stále ještě povalují na trávníku a hromadí se v opuštěných halách ve druhém patře budovy.

Ti, kteří chtějí navštívit strašidelné zbytky azylu, budou mít s tím potíže: Občané musí kontaktovat vězeňský systém (asi zprávu), aby vůbec mohli Hart Island navštívit, a návštěvy jsou omezeny na malý altán s pohřebními záznamy poblíž doku trajektu, každý třetí čtvrtek v měsíci. Hart Island Projekt však pomáhá jednotlivcům s rodinnými příslušníky pochovanými na ostrově vystopovat blízké a vyjednat návštěvy.

0 komentářů:

Okomentovat